Başmüftü ‘Radikal İslam davası’nda ifade verdi

4 Temmuz 2013 Perşembe

Share this history on :
Başmüftü Mustafa Aliş Hacı ve Yardımcısı Vedat Ahmet, yasa dışı İslam Vakfı'na üye olmak ve "radikal İslam öğretisi" yaymakla suçlanan 13 kişinin yargılandığı dava kapsamında ifade vermek için Pazarcık mahkemesine geldi. 
Yasa dışı kabul edilen İslam Vakfı’na üye olduğu iddiasıyla 2010 yılında tutuklanan on üç kişi yargılanıyor. Zanlılar bazıları, demokrasi karşıtı ideolojileri yaymak ve şiddet içeren vaazlar vermekle suçlanırken bazıları da yasadışı örgüte üye olmaktan yargılanıyor. 13 kişinin arasında Abdullah Mustafa Salih, Ahmed Ahmed, Necmi Dıbov, Hayri Şerifov, Bayram Uşev, Ahmed Abdulrahmanov, İzet Calev, Mohamed Kamber, Yusuf Gorelski, Nayme Gorelska, Ali Hayreddin, Ali Hoca ve Said Mehmed Mutlu bulunuyor. Mutlu, İslam Vakfı (Al Waqf Al Islami) kuruluşunun Bulgaristan sorumlusu olmakla suçlanıyor.

Daha önceki duruşmalarda olduğu gibi, bugünkü duruşmada mahkeme binasının önünde irkçı gruplar gösteri yapmıyor. Pazarcık Bölge Mahkemesi’nin etrafında polisin yoğun güvenlik önlemleri göze çarpıyor. 
 Hat
................................................................................................................................................
Doç. Mihail İvanov: Pazarcık’ta yaşananlar tehlikeli
Eski Cumhurbaşkanı Jelü Jelev’in etnik konulardaki danışmanı ve Nov Bılgarski Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Mihail İvanov, Pazarcıkta yaşananların tehlikeli olduğunu ve dini temele dayali gerginlik yarattığını söyledi. İvanov ‘Yaşananlar güvenliğimize ve Hıristiyanlar ile Müslümanlar arasındaki birlikteliğe katkı sağlamıyor. İddianame birçok noktada tutarsız. Savcılık dikkatli bir şekilde antidemokratik ideoloji yaymanın ne olduğunu netleştirmesi gerekiyor’ dedi.
 Hat
................................................................................................................................................
Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Haci: Yargının iddiaları asılsız
Davanın başından beri Başmüftülük kurumunun çok net ve açık bir tavır aldığını vurgulayan Haci, şöyle konuştu: "Orada yargılanan arkadaşlar bizim arkadaşlarımız ve personelimizdir. Onların radikal görüş ve davranışlarının olması söz konusu değil. Öyle bir şey olsaydı biz derhal müdahale edip bunu hallederdik. Radikal görüşlü bir insanı görürsek ve bu meseleyi halledemezsek, biz bizzat kendimiz, Müftülük olarak ilgili makamlara haber vermek suretiyle bunu önlemeye çalışırdık."
Haci, yargılamanın sonunda arkadaşlarının masumiyetinin kanıtlanacağına inandığını söyleyerek, "Siyasetçilerin bu işin içine girmesinden rahatsızlık duyuyoruz" dedi. Mahkeme önünde gösteri yapan grubun aşırı sağcı grubun davaya tamamen siyasi bir görüntü vermeye çalıştığını kaydeden Başmüftü Haci, "Biz, Müslüman olarak her şeyden önce Allah'a, Allah'ın adaletine inanıyoruz. Ondan sonra Bulgaristan adaleti ve yargısına inanıyoruz. İnşallah bu arkadaşlar suçsuz çıkar ve ileriye doğru herkes hür ve demokratik bir şekilde devam eder."
AA
................................................................................................................................................


0 коментара:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır.

VİDEO